Domov » Novi vpisi v Register žive kulturne dediščine

Novi vpisi v Register žive kulturne dediščine

Foto: Nena Židov, 2014. V mesecu januarju 2015 je bila v Register žive kulturne dediščine vpisana nova enota - Ribniško suhorobarstvo. K enoti so bili dodani trije nosilci - Danica Benčina, Jože Belaj in Metod Jaklič.

Ribniško suhorobarstvo je rokodelska obrtna dejavnost, povezana z ročnim in s strojnim izdelovanjem uporabnih lesenih predmetov. Razširjeno je na območju občin Ribnica, Sodražica, Loški Potok, Dobrepolje, Velike Lašče,  Kočevje in Bloke.

 

 

K že vpisani enoti Škoromatija je bil dodan nov nosilec - Škoromati Podgrad.

Škoromátija je pustna šega na južnem obrobju Brkinov in Podgrajsko-Matarskem podolju. Na pustno soboto ali nedeljo škoromáti pobirajo darove po hišah, na pepelnično sredo pa pusta pokopljejo ali zažgejo.

 

 

Foto: Anja Jerin, 2014. K že vpisani enoti Izdelovanje papirnatih rož je bila dodana nova nosilka - Martina Felicijan.

Izdelovanje papirnatih rož je veščina oblikovanja različnih vrst papirja v dovršeno izdelane predmete, ki posnemajo naravno podobo rož in rastlinja in se uporabljajo ob različnih priložnostih, največkrat povezanih z obredi prehoda in praznovanji.

 

 

Sekcija TeDe Korant klub. Foto: Tadej Kmetec, 2011. Društvo Kurenti Ptuj 1. Foto: Sonja Korošec, 2010. K enoti Obhodi kurentov sta bila dodana dva nova nosilca - KD Draženci, Sekcija TeDe Korant klub in Društvo Kurenti Ptuj 1.

 

 

 

Obhodi kurentov so pustna šega in prireditev na Ptujskem in Dravskem polju, v Halozah in Slovenskih goricah. Kurent je najbolj množičen tradicionalen pustni lik, ki po ljudskem verovanju preganja zimo in vabi v deželo pomlad.

 

Foto: Nena Židov, 2014.
Foto: Mitja Ivančič, 2010.
Foto: Anja Jerin, 2014.
Društvo Kurenti Ptuj 1. Foto: Sonja Korošec, 2010.
Sekcija TeDe Korant klub. Foto: Tadej Kmetec, 2011.