Domov » Aktivnosti koordinatorja » Udeležba Bojane Rogelj Škafar na Generalni skupščini Regionalnega centra iz Sofije

Udeležba Bojane Rogelj Škafar na Generalni skupščini Regionalnega centra iz Sofije

Bojana Rogelj Škafar se je na predlog ministra za kulturo Dejana Prešička kot predstavnica Republike Slovenije že petič zapovrstjo udeležila Generalne skupščine Regionalnega centra za varovanje nesnovne kulturne dediščine v JV Evropi pod okriljem Unesca (v nadaljevanju Center) v Sofiji, Bolgarija. Skupščine se udeležujejo poleg predstavnikov bolgarskih ustanovnih institucij (Akademija, Univerza, Ministrstvo za izobraževanje, Ministrstvo za zunanje zadeve) še predstavnik nevladne organizacije, predstavnik Unescove pisarne iz Benetk, izvršna direktorica Centra s sodelavci in predstavniki 16 držav članic, med katerimi so na tej skupščini manjkali predstavniki Albanije, Cipra in Gruzije. Letos sta glede na spremembo statuta, ki na novo določa članstvo dveh nevladnih organizacij in dveh univerz v Izvršnem odboru, na podlagi razpisa  postala člana organizacija EAFF (European Association of Folklore Festivals) in Državna univerza za knjižnične študije in informacijske tehnologije v Sofiji (SULSIT). Center bo ponovil razpis za še dve članstvi.

Generalna skupščina, Sofija, foto: Regionalni center Sofija, 2018 V letošnjem letu je bila Skupščina izvedena drugič. Razlog je bil v tem, da so člani skupščine v preteklih letih poudarjali, da bi morala biti Skupščina ob koncu leta in ne šele spomladi, ko se program tekočega leta že izvaja. Z novo izvršno direktorico Ireno Todorovo se že uvaja kvalitetnejše in transparentnejše delo Centra.

 

Celodnevni program skupščine, ki je drugič letos potekala 20. novembra, je obsegal več točk, med katerimi sta bili tudi potrditev vsebinskega in finačnega poročila za leto 2018 ter obravnava programa s finančnim načrtom za leto 2019.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Slovenija (Koordinator varstva nesnovne kulturne dediščine v sodelovanju z MK in Uradom za Unesco) je v sodelovanju s Centrom v letošnjem letu organizirala izobraževanje (Capacity building) za slovenske deležnike nesnovne kulturne dediščine, 12. letno srečanje mreže strokovnjakov za nesnovno kulturno dediščino JV Evrope na temo Muzeji in nesnovna kulturna dediščina, Slovenski etnografski muzej je kot Koordinator gostil razstavo Nesnovna kulturna dediščina Srbije (tudi članice Centra) v sodelovanju z Etnografskim muzejem iz Beograda in pripravil potujočo razstavo Nesnovna kulturna dediščina Slovenije v luči Unescove Konvencije. Slednja je posvečena med drugim promociji nesnovne kulturne dediščine v Letu evropske kulturne dediščine. V času trajanja Skupščine je bila razstava odprta na prostem v parku pred Narodnim gledališčem Ivan Vazov v prisotnosti slovenskega veleposlanika v Sofiji g. Anžeja Frangeša, visokega predstavnika Mestne uprave Sofije, ki je finančno podprla izvedbo in postavitev razstave, in izvršne direktorice Centra ge. Irene Todorove. Kot predstavnica Koordinatorja je Bojana Rogelj Škafar predstavila koncept in vsebino razstave vsem omenjenim, navzočim kolegom, ki so sodelovali na skupščini, in tudi številnim mimoidočim, ki so pozorno prisluhnili vsem govorcem.

Generalna skupščina, Sofija, foto: Regionalni center Sofija, 2018