Domov » Aktivnosti koordinatorja » TEREN: Februar 2020

TEREN: Februar 2020

V letošnjem februarju smo predstavniki Koordinatorja na več lokacijah po Sloveniji dokumentirali pustno dogajanje. Na svečnico 2. februarja, so se kurenti ob polnoči zbrali na domačiji v Budini pri Ptuju in s poskakovanjem ob ognju napovedali začetek pustnega časa. Moški in ženske ter otroci so si na ta dan nadeli le zvonce in gamaše. Drugi deli kurentije so prišli na vrsto kasneje v pustnem času.

V Podgradu pri Ilirski Bistrici se vsako leto teden dni pred pustno soboto (letos je bilo to 15. februarja) škoromati odpravijo na poberijo po vasi. Tako je bilo tudi letos, ko je pustno dogajanje v Podgradu dokumentirala Adela Pukl. Na čelu sprevoda je bil zastavonoša, sledili so mu muzikanti, ženin in nevesta, kliščarji, zgončarji, kosec, jempergar, cunjar, zeleni in drugi. Letošnji pust, ki je ležal na bolniški postelji ob glavni cesti v Podgradu, je bil okužen s corona virusom, zato so ga na pepelnično sredo zažgali.

Ravenski pust je pustna šega, ki se teden dni pred pustno soboto odvija v vaseh Magozd, Jezerca in Drežniške Ravne. Ta lepi hodijo od hiše do hiše in prinašajo gospodarjem srečo, ta grdi pa po vasi lovijo fante in jih prašijo s pepelom. Popoldne so na sredi vasi fantje iz fantovske skupnosti organizirali osrednji dogodek, na katerem so nastopali še ostali liki, kot so ravbar in žendar, kmet in kmetica, župnik in mežnar, kuharja, debeluhar, in pred publiko uprizarjali šaljive prizore. Zvečer je sledila zabava udeležencev v vaškem domu. Na terenu je pustno šego dokumentiral Miha Špiček.

Na pustno soboto (22. 2.) sta Anja Jerin in Nena Židov v Kobaridu dokumentirali pustno dogajanje – sprevod sourenk v spremstvu drugih likov, ki ga je organiziral Zavod Feniks iz Kobarida. Prav tako sta dokumentirali osrednji popoldanski pustni dogodek v Drežnici, ki ga je organizirala fantovska skupnost iz Drežnice in je potekal na sredi vasi.   

V Lancovi vasi naredi na pustno soboto obhod po domači vasi pustna skupina Orači. Sestavljajo jo naslednji liki: jajčarica, koranti, 6 ko(n)jičev s plugom in korant ter dva pokača. Pri hišah zaželijo dobro letino, gospodarji pa jih pogostijo in obdarijo z jajci, klobasami in denarjem. Po končanem obhodu je zabava v šotoru pri vaškem domu. Dogajanje v Lancovi vasi je dokumentiral Miha Špiček.

Na pustno nedeljo je predstavnik Koordinatorja Blaž Verbič dokumentiral pustno dogajanje v Cerknem, kjer na ta dan na trgu v Cerknem organizirajo branje obtožnice. V sprevodu so v nedeljo že vsi liki, ki se udeležijo osrednjega  pustnega dogodka – sprevoda laufarjev na glavni trg pred »cesarsko-kraljevo sodnijo«, kjer sodnik pustu v starem cerkljanskem narečju prebere obtožnico (kalamuòn), ki ga bremeni za vse slabo, kar se je v zadnjem letu zgodilo v Cerknem in okolici.

Na pustni ponedeljek (24. 2.) se na Vidmu pri Ptuju zberejo številne maske iz celotne okolice in ob 15.00 se začne povorka v okviru prireditve Fašenk na Vidmu. Povorka je razdeljena na etnografski in karnevalski del. Letos je bila prisotna tudi skupina kurentov, v kateri so se pod kurentijami skrivale same ženske. Na terenu sta bila Miha Špiček in Adela Pukl.

Na pustni torek (25. 2.) pustni orači Okič obiščejo okoliške vasi po Halozah, a ne dlje kot do 15.00, saj bi simbolno oranje popoldan pomenilo pozno letino. Posebnost oračev iz Okiča je kurentija narejena iz kozje kože. Letos so imeli pri obhodu tudi spremstvo malega kurenta. Na terenu sta bila Adela Pukl in Blaž Verbič.

V Podlehniku pusta zažgejo že na pustni torek. Ob 15.00 se zberejo vse tradicionalne pustne skupine v Podlehniku, kjer gredo v pogrebnem sprevodu od šole do občine. Skupina kurentov nosi trugo s pustom. Pred občino župnik vodi pogreb, nato pusta na travniku zažgejo. Na terenu sta bila Adela Pukl in Blaž Verbič.