Domov » Aktivnosti koordinatorja » 12. letno srečanje mreže strokovnjakov za nesnovno kulturno dediščino JV Evrope potekalo v Ljubljani

12. letno srečanje mreže strokovnjakov za nesnovno kulturno dediščino JV Evrope potekalo v Ljubljani

Med 24. in 26. oktobrom 2018 je v Ljubljani potekalo 12. letno srečanje mreže strokovnjakov za nesnovno kulturno dediščino jugovzhodne Evrope v organizaciji UNESCO - Regionalne pisarne za znanost in kulturo v Benetkah, Regionalnega centra za varovanje nesnovne dediščine v JVE iz Sofije, Ministrstva za kulturo in Slovenskega etnografskega muzeja ter pod pokroviteljstvom Slovenske nacionalne komisije za UNESCO.

Letna srečanja, ki potekajo vse od leta 2007 dalje, vsa z namenom podpore pri implementacije Konvencije o varovanju nesnovne kulturne dediščine (2003), spodbujajo razumevanje in prepoznavanje nesnovne kulturne dediščine kot ene skupnih vrednot v regiji, ki jo odlikuje izjemna kulturna raznolikost. Srečanja se udeležijo predstavniki držav članic mreže iz JV Evrope. Letošnjega so se udeležili predstavniki in predstavnice Albanije, Avstrije, Bosne in Hercegovine, Bolgarije, Cipra, Črne gore, Hrvaške, Grčije, Italije, Moldavije, Srbije, Romunije, Makedonije, Turčije in Slovenije. Srečanja so se udeležili tudi predstavniki Unescove Regionalne pisarne za znanost in kulturo v Benetkah, Matteo Rosati, Unescovega Regionalnega centra za varovanje nesnovne kulturne dediščine JV Evrope v Sofiji, Nadiya Ilieva, in visoki predstavnik Unesca, dr. Tim Curtis, vodja Sektorja za nesnovno kulturno dediščino. 

Obisk v SEM-u. Foto: J. Jamšek, 2018 V sredo 24. oktobra je v SEM potekal dogodek za vse udeležence Srečanja, ki so se po enem letu ponovno srečali, uživali v glasbenem nastopu skupine Sounds of Slovenia in vodstvu po razstavi Kjer so čebele doma, po kateri sta jih popeljali avtorici Barbara Sosič in Bojana Rogelj Škafar.

 

 

 

Nagovor ministra Dejana Prešička. Foto: J. Jamšek, 2018V četrtek 25. oktobra se je začelo formalno srečanje v prostorih Ministrstva za kulturo, na katerem je udeležence pozdravil minister Dejan Prešiček, ki je v svojem nagovoru poudaril, da je Sloveniji organizacija srečanja strokovnjakov regije v letu, ki zaznamuje 15. obletnico sprejetja pomembnega mednarodnega sporazuma o pomenu varovanja nesnovne kulturne dediščine, in 10. obletnico slovenske ratifikacije, s katero smo postavili temelj za sistemsko uveljavitev njenih načel še posebej v čast. V nadaljevanju so predstavniki držav predstavili dosežke na področju implementacije Konvencije po posameznih državah za obdobje enega leta od zadnjega srečanja. Slovenske dosežke na področju varovanja nesnovne kulturne dediščine je predstavila predstavnica Koordinatorja Adela Pukl. V avli Ministrstva za kulturo je bila za čas srečanja na ogled tudi razstava Nesnovna kulturna dediščina Slovenije v luči Unescove Konvencije avtoric Nene Židov in Anje Jerin. Popoldne pa so se udeleženci podali v Škofjo Loko, kjer so si ogledali Kapucinski samostan, Loški muzej in Rokodelski center.

Zadnji dan srečanja je bil posvečen temi muzejev in nesnovni kulturni dediščini. Mojca Ferle iz Mestnega muzeja in Mojca šifrer Bulovec sta predstavili referat z naslovom An overlooked and revived intangible cultural heritage – Making Slovene bobbin lace, Nadja Valentinčič Furlan iz Slovenskega etnografskega muzeja pa je spregovorila o muzeju in vizualiziranju nesnovne kulturne dediščine. Predstavitvam izkušenj iz posameznih držav je sledila razprava in povabilo predstavnice Italije, da se srečanje prihodnje leto odvije v Italiji.

Skupinska fotografija udeleženecev Srečanja. Foto: MK, 2018

PROGRAM SREČANJA

Obisk v SEM-u. Foto: J. Jamšek, 2018
Nagovor ministra Dejana Prešička. Foto: J. Jamšek, 2018
Skupinska fotografija udeleženecev Srečanja. Foto: MK, 2018