Domov » AKTIVNOSTI KOORDINATORJA

AKTIVNOSTI KOORDINATORJA

75. obletnica Unesca

Danes obeležujemo 75. obletnico organizacije UNESCO, ki je bila ustanovljena 16. novembra 1945 kot specializirana organizacija Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo.

TEREN: Posavsko štehvanje

V soboto 29. avgusta 2020 sta predstavnici Slovenskega etnografskega muzeja / Koordinatorja varstva nesnovne kulturne dediščine Nena Židov in Anja Jerin dokumentirali 66. Posavsko štehvanje, ki je potekalo v Savljah pri Ljubljani. Nekaj utrinkov z dogodka najdete spodaj.

20. maj - svetovni dan čebel

20. maja obeležujemo svetovni dan čebel, ki je bil konec leta 2017 s strani Organizacije Združenih narodov razglašen ravno na predlog Slovenije, ki spada v sam svetovni vrh glede organiziranosti, prenosa znanja in ozaveščenosti ljudi o pomenu čebel.

Elementi nesnovne dediščine v času epidemije

Slovenski etnografski muzej je kot Koordinator varstva nesnovne kulturne dediščine preko spletne ankete na spletni strani Unesca poročal o stanju in prilagoditvi nesnovne kulturne dediščine na epidemijo bolezni COVID-19 v letu 2020.

TEREN: Februar 2020

V letošnjem februarju smo predstavniki Koordinatorja na več lokacijah po Sloveniji dokumentirali pustno dogajanje.

Odprtje razstave Ravenski pust

V soboto 8. februarja je v Slovenskem etnografskem muzeju poleg ostalega pestrega dogajanja ob kulturnem prazniku, potekalo tudi odprtje razstave Ravenski pust: Pustna šega v Drežniških Ravnah, Magozdu in Jezercih avtorice mag. Adele Pukl.

Mednarodno delovno srečanje v dolini Domony, Madžarska

Blizu mesta Gödöllő v dolini Domony na Madžarskem, je v tamkajšnjem centru za konjerejo Lazar 29. in 30. januarja 2020 potekalo mednarodno delovno srečanje predstavnikov držav, ki sodelujejo pri pripravi nominacije za vpis reje in vzreje lipicancev na Unescov Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva. 

Pages