Domov » AKTIVNOSTI KOORDINATORJA

AKTIVNOSTI KOORDINATORJA

Slovenija oddala multinacionalno nominacijo Tradicije reje lipicancev

Slovenski etnografski muzej je strokovno sodeloval pri pripravi multinacionalne nominacije Tradicije reje lipicancev za vpis na Unescov Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva, ki je bila danes oddana na sedež Unesca.

TEREN: Februar 2020

V letošnjem februarju smo predstavniki Koordinatorja na več lokacijah po Sloveniji dokumentirali pustno dogajanje.

Odprtje razstave Ravenski pust

V soboto 8. februarja je v Slovenskem etnografskem muzeju poleg ostalega pestrega dogajanja ob kulturnem prazniku, potekalo tudi odprtje razstave Ravenski pust: Pustna šega v Drežniških Ravnah, Magozdu in Jezercih avtorice mag. Adele Pukl.

Mednarodno delovno srečanje v dolini Domony, Madžarska

Blizu mesta Gödöllő v dolini Domony na Madžarskem, je v tamkajšnjem centru za konjerejo Lazar 29. in 30. januarja 2020 potekalo mednarodno delovno srečanje predstavnikov držav, ki sodelujejo pri pripravi nominacije za vpis reje in vzreje lipicancev na Unescov Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva. 

TEREN: December 2019

V decembru 2019 smo predstavniki Koordinatorja na terenu dokumentirali več dogodkov.

Januarski rok za oddajo pobud za vpis v Register

Naslednja seja Delovne skupine Koordinatorja varstva nesnovne kulturne dediščine bo predvidoma v mesecu februarju 2020. Rok za oddajo pobud za vpis v Register nesnovne kulturne dediščine je 15. 1. 2020.

Podpisane obrazce pobud in pripadajoče priloge* pošljite na naslov:

Koordinator varstva nesnovne kulturne dediščine
Slovenski etnografski muzej
Metelkova 2
1000 Ljubljana.

Razstava o suhozidni gradnji in predvajanje filma o klekljanju v Sloveniji

12. novembra 2019 je v prostorih Kina G8 v Sofiji, Bolgarija, potekalo odprtje razstave fotografij suhozidne gradnje z naslovom Dry stone walling – art and construction, ki jo je pripravil Regionalni center za varovanje nesnovne kulturne dediščine JV Evrope pod okriljem Unesca. 

TEREN: Razstava papirnatih rož na Vranskem

V soboto 16. novembra in nedeljo 17. novembra 2019 je bila v športni dvorani na Vranskem na ogled šesta vseslovenska razstava rož iz krep papirja. Na razstavi, ki jo organizira društvo Vranske rož'ce, je sodelovalo okoli sto razstavljavcev iz cele Slovenije. V soboto je tamkajšnje dogajanje dokumentirala predstavnica Koordinatorja varstva nesnovne kulturne dediščine Anja Jerin. 

 

SEM gostuje v Bitoli

V Inštitutu in muzeju Bitola v Severni Makedoniji je od 7. novembra 2019 na ogled razstava Nesnovna kulturna dediščina Slovenije v luči Unescove Konvencije avtoric Nene Židov in Anje Jerin.

Odprtje razstave v Ateljeju Ismeta Mujezinovića v Tuzli

Slovenija je Unescovo Konvencijo o varovanju nesnovne kulturne dediščine ratificirala leta 2008. Naloge Koordinatorja varstva nesnovne kulturne dediščine od leta 2011 opravlja Slovenski etnografski muzej, osrednja ustanova za varovanje nesnovne kulturne dediščine v Sloveniji. Razstava o nesnovni dediščini Slovenije je od 30. 10. 2019 do 15. 11. 2019  na ogled v Ateljeju Ismeta Mujezinovića v Tuzli, BIH.

Koordinator izdal novo publikacijo

Slovenski etnografski muzej je kot Koordinator varstva nesnovne kulturne dediščine izdal novo dvojezično publikacijo Nesnovna kulturna dediščina Slovenije na Unescovih seznamih (2016–2018), s katero želimo širši javnosti predstaviti enote, ki so bile do sedaj vpisane na Unescov Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva.

TEREN: Suhozidna gradnja v vasi Škofi

V soboto 28. septembra 2019 je predstavnik Koordinatorja Miha Špiček dokumentiral delavnico suhozidne gradnje v vasi Škofi na Krasu.

Pages