Domov » Node » Udeležba predstavnic Koordinatorja na 13. letnem srečanju strokovnjakov za nesnovno kulturno dediščino JV Evrope

Udeležba predstavnic Koordinatorja na 13. letnem srečanju strokovnjakov za nesnovno kulturno dediščino JV Evrope

Med 16. in 18. junijem 2019 je v mestu Cremona v Italiji potekalo 13. letno srečanje strokovnjakov JV Evrope za nesnovno kulturno dediščino, ki je bilo letos posvečeno temi varovanja nesnovne kulturne dediščine na lokalnem nivoju, s poudarkom na uradnih okvirih in vpletenosti nosilcev. Srečanja sta se kot predstavnici Koordinatorja udeležili Adela Pukl in Nena Židov.

Letošnje srečanje je potekalo v mestu, kjer je deloval znani izdelovalec violin Antonio Stradivari. Mesto je znano po številnih izdelovalcih violin in drugih godal, zato so leta 2012 na Unesco Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva vpisali Tradicionalno znanje izdelovanja violin. Prvi večer so nas v Muzeju violin nagovorili predstavniki vseh organizatorjev (Ministrstvo za kulturo in aktivnosti Italije, Unesco pisarna Benetke in Regionalni center za nesnovno kulturno dediščino Sofija, mesto Cremona) in nas počastili s koncertom uspešnega violinista, ki je igral na muzejska predmeta – violino iz leta 1570 in 1988.

Tokratno srečanje strokovnjakov je bilo zastavljeno drugače kot prejšnja leta, ko smo preko prezentacij udeležencev spoznavali njihove aktivnosti v preteklem letu. Poudarek je bil na predstavitvi dobre prakse Tradicionalnega znanja izdelovanja violin in predvsem na pomenu dobrega sodelovanja vseh vključenih akterjev pri varovanju nesnovne kulturne dediščine (nosilcev, strokovnjakov, politike, …) tako na lokalnem, regionalnem in nacionalnem nivoju. Skozi primer tradicionalnega znanja izdelovanja violin v mestu Cremona smo spoznavali izkušnje tudi drugih kolegov iz sodelujočih držav. Uvodoma smo se seznanili z zadnjimi razvojnimi spremembami pri implementaciji Unesco Konvencije o varovanju nesnovne kulturne dediščine (politika Unesca pri obravnavi oddanih nominacij, težave, pasti, dobri primeri, …). Nato smo na delavnicah ugotavljali kako izboljšati sodelovanje z nosilci in njihovo vključevanje pri varovanju nesnovne kulturne dediščine tako na lokalnem, regionalnem in nacionalnem nivoju.

PROGRAM SREČANJA

Edoardo Zosi igra na violino iz leta 1570, Muzej violin, Cremona. Foto: A. Pukl, 2019
Udeleženci 13. srečanja, Univerza Pavia, Oddelek za muzikologijo, Cremona. Foto: A. Pukl, 2019
Postopek izdelovanja violine, Izobraževalni inštitut Antonio Stradivari, Cremona. Foto: A. Pukl, 2019
Izbor najvrednejših violin, Muzej violin, Cremona. Foto: A. Pukl, 2019