Domov » Node » V Registru evidentiran nov nosilec

V Registru evidentiran nov nosilec

Ministrstvo za kulturo je na predlog Koordinatorja varstva nesnovne kulturne dediščine v Register nesnovne kulturne dediščine ob enoti Ribniško suhorobarstvo vpisalo novega nosilca - Društvo za ohranjanje dediščine iz Gradeža.

Društvo za ohranjanje dediščine Gradež, ki danes šteje okoli sto članov iz Gradeža in okolice, je bilo ustanovljeno leta 2004. Društvo deluje v javnem interesu na področju kulture. Med najpomembnejšimi aktivnostmi članov društva je poleg ohranjanja dejavnosti sušenja sadja v vaški sušilnici, tudi zobotrebčarstvo kot panoga ribniškega suhorobarstva.

Društvo za ohranjanje dediščine Gradež. Foto: M. Starič, 2018Člani društva, ki izdelujejo zobotrebce, se dobivajo predvsem v zimskem času, ko po domovih ali v vaški sušilnici sadja v Gradežu izdelujejo zobotrebce. Ob  tem posamezniki pripovedujejo zgodbe in spodbujajo medgeneracijsko druženje in prenos znanja na mlajše generacije. Večina članov je zobotrebce izdelovala že v mladosti, ko je bil to še dodaten vir za preživetje številnih družin. Danes zobotrebce izdelujejo predvsem kot turistične spominke.

Člani društva prikazujejo izdelovanje zobotrebcev na javnih prireditvah na Gradežu (npr. Praznik suhega sadja na Gradežu, Praznovanje pomladi, Razstava jaslic v skritih kotičkih Gradeža), ob gostovanjih društva v drugih krajih (npr. vsako leto na turističnem sejmu Alpe-Adria v Ljubljani), ob mednarodnih izmenjavah s  pobrateno občino Luetzelflueh v Švici idr. Prikaz izdelave zobotrebcev vključujejo v izobraževalne programe šol v lokalnem okolju, naravoslovne dneve in delavnice za šolske skupine in skupine odraslih.

Register nesnovne kulturne dediščine trenutno šteje 68 enot in 193 nosilcev nesnovne kulturne dediščine.

Društvo za ohranjanje dediščine Gradež. Foto: M. Starič, 2018