Domov » Node » Obhodi kurentov – drugi slovenski vpis na Unescov Reprezentativni seznam

Obhodi kurentov – drugi slovenski vpis na Unescov Reprezentativni seznam

Obhodi kurentov. Foto: A. Brence, 2010. Unescov Medvladni odbor za varovanje nesnovne kulturne dediščine je na zasedanju na južnokorejskem otoku Jeju v četrtek 7. decembra 2017 na Unescov Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva vpisal drugo slovensko nominacijo Obhodi kurentov / Door-to-door  rounds of Kurenti.

Slovenija je  Unescovo Konvencijo o varovanju nesnovne kulturne dediščine ratificirala leta 2008, takrat je začel nastajati tudi Register nesnovne kulturne dediščine Slovenije. Enota Obhodi kurentov je bila kot šesta enota v Register nesnovne dediščine vpisana leta 2012, leta 2015 pa razglašena za nesnovno kulturno dediščino državnega pomena. Leta 2016 je Republika Slovenija za vpis na Unescov Reprezentativni seznam oddala nominacijo Obhodi kurentov, katero je Ocenjevalno telo Unescovega Medvladnega odbora prepoznalo kot vzorno spisano.

Pri pripravi nominacije so sodelovali predstavniki in predstavnice nosilcev (društev, Zveze društev kurentov), Znanstveno-raziskovalnega središča Bistra Ptuj, Pokrajinskega muzeja Ptuj-Ormož, Slovenskega etnografskega muzeja kot Koordinatorja varstva nesnovne kulturne dediščine Slovenije in Ministrstva za kulturo.

Obhodi kurentov. Foto: A. Brence, 2010.